Непознатите полезни свойства на Л-Карнитина

Непознатите полезни свойства на Л-Карнитина

Л-Карнитинът е субстанция, която помага на нашето тяло да превръща мазнините в енергия. По принцип той трябва да се произвежда в тялото ни, но доста често в недостатъчни  количества. Случва се и понякога да произвеждаме достатъчно от него, но тялото да не се справя с транспортирането му. В такъв случай го взимаме под формата на добавка.
Освен да ни помогне да бъдем по-слаби с красиво и хармонично тяло, той има редица ефекти и върху здравето. Нека ги разгледаме!

Той е пръв приятел на нашето сърце! Разбира се, трябва да имате предвид, че не трябва да се самолекувате. Посъветвайте се с вашия лекар, той ще ви назначи лечение. Може да го комбинирате с хранителна добавка L-carnitine, за по-добър ефект.
Проучване доказва, че карнитинът много успешно може да се използва заедно с конвенционалното лечение срещу ангина. Няколко клинични изследвания показват, че субстанциите L-carnitine и propionyl-L-carnitine помагат в борбата със симптомите. Те помагат и на хората, които страдат от ангина, да се упражняват без да изпитват болки в гърдите.

Друго проучване стига до извода, че карнитинът много успешно помага на хората да се възстановят от сърдечен удар, отново при прием заедно с назначените от лекар конвенционални лекарства. По-малки проучвания смятат, че приемът на карнитин скоро след сърдечната атака, може да помогне в предотвратяването на следващ сърдечен удар, смърт в следствие на спиране на сърцето. Карнитинът помага на тези хора и да се отърват от слабостта в мускулите, за да водят нормален живот.

Отново, учените в няколко малки проучвания предполагат, че карнитин, най-вече във формата му propionyl-L-carnitine, но не само, може да помогне на хора претърпели сърдечна недостатъчност, да се облекчат от проблемите и да увеличат тренировъчния си капацитет. Все още се търси 100%-во доказателство на това твърдение.

Л-карнитинът не помага само на сърцето!
Помага при болести на бъбреците и диализа! Именно той е отговорен за производството на част от естествения карнитин в тялото. Болестите на бъбреците могат да доведат до ниски нива на субстанцията. Ако имате някаква такава болест, то посъветвайте се с доктора си за прием на креатин. Отново повтаряме, щом се отнася до здравето ви, не правете нищо на своя глава.

Л-Карнитинът предотвратява диабет от 2-и тип и повишава инсулиновото здраве
Л-кКарнитинът става все по-препоръчван от лекарите като добавка, която може да помогне на хората да се предпазят от диабет 2 тип. Той подпомага много добре метаболизмът на мазнини. Той много добре противодейства на болести като метаболитния синдром, като поддържа здравето на сърцето и ни защитава от атеросклероза.
Повишавайки нивата на л-карнитин в тялото, вие ще се борите с различни фактори, които предизвикват диабет, защото веществото има антиоксидантни свойства. Той премахва свободните радикали, като намалява оксидативния стрес. Това е ключът към по-доброто инсулиново здраве и свалянето на килограми. За да е по-ефективен този процес, трябва да си набавяте омега-3 мастни киселини, да приемате л-карнитина достатъчно дълго време, да тренирате и да приемате достатъчно протеин с храната си и хранителни добавки.

Л-Карнитинът ни прави по-красиви като разкрасява кожата!
Има кремове със съдържание на креатин, които подобряват здравето на нашата кожа. Това става чрез намаляване на количеството естествени масла, които изпускат от нашите пори. Ново проучване в Журнала по Козметична Дерматология октрива, че л-карнитиновите кремове увеличава мазнините, които влизат в клетките на кожата. По този начин те секретират по-малко масло.
Кожата ни става по-гладката и по-малко мазна. Това допълнително доказва, че транспортът на креатин до клетъчните мембрани е много полезно нещо. Той изгаря като отвежда със себе си много мазнини, защото оксидацията им е увеличена.

Според нас въпросните факти са напълно достатъчни да ни убедят в позитивите от прием на L-carnitine под формата на хранителна добавка.

За повече информация разгледайте приложените проучвания.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18201923
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1520-037X.2000.80355.x/full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18706751
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16819579
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11401109

 22 ноем. 2015

Още новини

Л-Карнитин по време на бременност

Благодарение на множеството научни доклади описващи ролята на л-карнитина в човешкия организъм ние имаме възможността да пишем тази статия и да дадем ориентировъчни насоки по темата. Благодарение на науката можем да ...

Л-Карнитин за възрастни хора

Плюсовете от употребата на Л-Карнитин при хора в напреднала възраст:√ Забавя стареенето на клетъчно ниво√ Подобрява физическите възможности и намалява умората√ Грижи се за сърцето и сърдечно съдовата дейност√ ...