Л-Карнитин прием - 8 известни "странични ефекта и действия"

Л-Карнитин прием - 8 известни "странични ефекта и действия"

 От 29 авг. 2015

Много хора се чудят дали приемането на л-карнитин под формата на хранителна добавка ще им навреди по някакъв начин.
Имайки предвид, че л-карнитинът е може би едно от най-използваните средства в борбата с излишните килограми и то в цял свят, нормално е и потребителите да се чудят дали той притежава някакви странични ефекти.

В тази статия ще ви дадем за пример 8 супер „странични ефекта“ от приема на л-карнитин
Първо нека ви разясним що е то Л-Карнитин.
Л-карнитин е аминокиселина, която тялото ни е способно да произвежда при определени ситуации и в зависимост от неговите нужди. В човешкият организъм л-карнитинът може да бъде получен само с помощта на други две аминокиселини - Лизин и Метионин.

Приложението на л-карнитин в спортните среди е много широко разпространено, като в повечето случаи той е препоръчван на атлети и хора целящи намалява на процентното наличие на подкожни и ненужни мазнини. Ние ще ви кажем обаче, че независимо от вашите цели - дали качвате килограми или се стараете да подобрите своята сила и издръжливост, или пък просто искате да свалите някое-друго килце, то можете да бъдете убедени, че приемът на л-карнитин ще се окаже едно от най-добрите решения, които можете да вземете за да подобрите цялостното си физическо състояние и то без да ви навреди по някакъв начин или да окаже някакви странични ефекти върху организма ви.
Изследванията и проучваният върху ефикасността му датират още от преди над 75 години. Едно от първите официални изследвания относно цялостното действие и странични ефекти на л-карнитина върху човешкото тяло е още през далечната 1937 година.

Нека обаче да изтъкнем няколко плюса и да споменем част от очакваните „странични действия и ефекти“ на л-карнитина.
А в следната статия сме ви дали "5 причини да приемате Л-Карнитин"


1. 100% действа безотказно в изгарянето на телесните мазнини
Ако си задавате следните въпроси:
Каква хранителна добавка да си взема за да изгоря мазнините?
Кое ще ми помогне за да влезна във форма?
Мога ли да си купя добавка за отслабване без да има странични ефекти?
Коя е най-евтината добавка, която ще ми помогне да премахна натрупаните мазнини?
То отговорът на всички въпроси е – Л-Карнитин. Кратко, точно и ясно.

Л-Карнитинът действа на организма ни посредством активиране, стимулиране и най-вече транспорт. Това са едни от най-важните функции на л-карнитина за нашето тяло. Той помага на организма ни в пренасянето на тежките и трудно преносими мазнини да бъдат транспортирани до определените места в нашето тяло, където то да ги изгори и да ги използва, като адекватен източник на енергия. Л-карнитинът освен за отслабване често е препоръчван и на спортисти търсещи ефективен начин който да им помогне да се справят с натрупаната умора и също така другата му положителна страна е, че притежава свойства, които ограничават вълчият апетит. Помагайки на тялото ви да изгори иначе трудно достъпните дълго верижни мазнини, стимулирайки възстановяването и помагайки ви да се справите с постоянният апетит за сладки храни, то л-карнитинът със сигурност е повече от перфектно решение във вашата лична война срещу досадните телесни мазнини.

2. Искаш да натрупаш мускулна маса? Пий Л-Карнитин!
Повечето от вас в момента гледат в точка и се чудят дали не са объркали сайта и раздела. Да, точно така. Л-Карнитинът помага натрупването на чиста мускулна маса. Странно е, че го казваме, нали? Но въпреки, че е странно и нечувано до момента, просто си представете следният вариант:
Какво значи да качим мускулна маса?
- мускулите ни да станат по-големи и силни, нали така?
А, ето го и отговора намиращ се в самият въпрос. Силни.
Многократно е доказано, че л-карнитинът помага за увеличаване на силовият и аеробният капацитет на мускулите.
Щом един мускул е по-силен и издръжлив, то вие 100% ще можете да правите по-тежки и изтощителни тренировки. С по-тежките тренировки идват и по-големите мускули. Е, сега разбрахте ли как приема на л-карнитин ще ви помогне да качите мускулна маса по съвсем логичен и естествен начин, без появата на странични действия и ефекти?

3. Предотвратява появата на различни скелетно-ставни заболявания и болежки.
Много голяма част от хора попадащи в групата на състаряващото население и една голяма част от нежният пол в периодите след менопауза получават често проблеми със ставите и костите. Това се дължи на засилената костна обмяна и нейното захабяване и цялостно отслабване. А това й състояние предразполага към по-големи шансове за контузии, артритни състояния, проблемни моменти и случаи на остеопороза. Добре е обаче да споменем, че л-карнитинът притежава действие, което безотказно помага в тези моменти, а именно, че той намалява костната обмяна в организма и това предпазва от неприятни наранявания и фрактури.

4. Оказва благоприятно въздействие върху сърдечно съдовата система
В научните среди и с консултации при по-компетентните лекари, често можете да чуете как препоръчват прием на л-карнитин под формата на хранителна добавка. Поредният добър "страничен ефект" на л-карнитина. Препоръчване е за прием при хора изпитващи болки в гърдите, а също така и един от основните му принципи и причини да бъде препоръчван е факта, че л-карнитина намалява шанса за настъпване на сърдечен удар, особено при хора, които вече са претърпели веднъж такъв.

5. Прием на л-карнитин при проблеми с бъбреците
Както сме споменавали в предишни наши статии, л-карнитинът бива произвеждан най-често от бъбречната система в нашето тяло, като неговото синтезиране намалява рязко, когато страдате от някакъв проблем с бъбреците. Затова е важно да си набавяте достатъчни количества л-карнитин, когато имате проблеми с бъбреците. При хора със здрави бъбреци няма констатирани поява на странични ефекти или нежелани действия.

6. При проблеми с плодовитостта и еректилната дисфункция
Един доста наболял проблем в последните години заемащ все по-голяма площ на световната карта. Препоръчително е за представителите на по-силният пол, когато предстои планувано оплождане те да обогатят ежедневното си меню с прием на л-карнитин под формата на хранителна добавка. Л-Гранитен с поредният си "страничен ефект и действие" идва на помощ, като основният му ефект е да стимулира увеличаването броя на подвижните сперматозоиди и в цялостното подобряване на доброто здраве и състояние на спермата.

7. Подобрява защитните функции и увеличава имунитета
Л-Карнитинът е известен също така и със своето силно изразено антиоксидантно действие. Той помага и предпазва клетките с добро състояние от допира им и евентуални щети от известните и познати на всички ни свободни радикали. Това стимулира имунитета и защитните способности на тялото ни.

8. Фокус, концентрация и здраве за вашият мозък
Фокуса и концентрацията са само част от множеството "странични ефекти и действия" на Л-Карнитина. Ако търсите хранителна добавка, която да подобри генерално способностите ви за запомняне, и да ви помогне да се концентриране върху задачите си по-лесно, то л-карнитина ще се окаже вашият верен приятел. Той също така подкрепя цялостното здраве на мозъка, като го предпазва от естествени "повреди" настъпващи с напредването на възрастта и ежедневният стрес.

Заключение
Както сами се убеждавате, л-карнитинът може да бъде окичен с множество „странични ефекти“, които да са ви от полза в един или друг момент от вашата подготовка или ако търсите просто възможност да водите по-здравословен начин на живот.
Л-Карнитинът ще си остане една от най-използваните хранителни добавки, защото до ден днешен няма констатиран (а и предполагаме, че няма и да има) страничен ефект, който да нарушава здравето и физическите способности на човека. А широкоспектърното му приложение ще го правят все по-популярен и използван суплемент, както в спортните среди, така и сред кардиолози и техните пациенти, също така и от студенти и ученици търсещи варианти да си помогнат в моментите на множество уроци и напрегнати сесии.

 


Още новини

Л-Карнитин по време на бременност

Благодарение на множеството научни доклади описващи ролята на л-карнитина в човешкия организъм ние имаме възможността да пишем тази статия и да дадем ориентировъчни насоки по темата. Благодарение на науката можем да ...

Л-Карнитин за възрастни хора

Плюсовете от употребата на Л-Карнитин при хора в напреднала възраст:√ Забавя стареенето на клетъчно ниво√ Подобрява физическите възможности и намалява умората√ Грижи се за сърцето и сърдечно съдовата дейност√ ...