Л-Карнитин и Омега 3 - убийци на излишните телесни мазнини

Л-Карнитин и Омега 3 - убийци на излишните телесни мазнини

Карнитинът е може би най-използваната хранителна добавка за отслабване. Това е така, защото тя е напълно безопасна, има много други ползи извън отслабването, на добра цена е и най-важното – действа при правилна употреба и начин на живот.

Как взимането на L-Carnitine ни помага да отслабнем?

Да започнем от това, че той сам по себе си представлява амино киселина, която е съставена от лизин и метионин. Има няколко различни форми на карнитина –  при отслабването говорим най-много за Acetyl-L-carnitinе и L-carnitine tartarate (Каква е разликата между L Carnitine и Acetyl L-Carnitine?). Вторият е наистина чудо за хората, които искат да отслабват.

Ключът към добрата работа на тази добавка е, че тя отговаря за транспорта на мазнини в клетките, които да се използват за енергия. Повишавайки количеството на карнитин във вашите мускули, вие ще подпомогнете това преобразуване на мазнини в енергия и ще горите килограми по-лесно. Повишава се ефективността на преработка на лошите мазнини, енергията става повече. Другото хубаво нещо е, че тялото няма да гори гликоген, ще се изчиствате от вредната млечна киселина, ще балансирате нивата на хормоните си.

С какво да комбинирам Л-карнитина?
Добра идея е да приемате Омега-3 в комбинация с хранителната добавка л-карнитин, когато отслабвате. Въпросните мастни киселини подобряват здравето на всяка една клетка от тялото. В зависимост от храната, която приемате, клетките в тялото могат да са покрити с два слоя липиди или мазнини (здравословни или вредни).
Важно е липидните слоеве да са съставени от Омега-3 мазнини, за да имате по-здрави клетки, които да са по-чувствителни към инсулин. Това ще позволи на клетките да получават възможно най-много енергия, в следствие на приема на карнитин.
Полезните мастни киселини правят метаболизма ни по-бърз, като увеличават активността на клетките и горят повече мазнини. Именно карнитинът е този, които пренася мастните киселини с дълга верига. Колкото по-малко карнитин има в тялото ви, толкова по-малко полезни мастни киселини ще отидат в клетките, за да бъдат изгорени.
Вместо това, те ще отидат на депозит, за да се превърнат в истински мазнини, които да ни направят дебели. Приемайки тези две добавки, вие ще позволите на клетките да работят по-добре, за да работи ефективно и метаболизмът. Ще сте мотивирани и с повече енергия, за да изгорите с лекота всеки един грам от излишните килограми.

Тази комбинация намалява нуждата от въглехидрати!
Проучване на Журналът по Физиология (1) показва, че приемът на л-карнитин с въглехидрати повишава атлетичните постижения и нивата на карнитин в мускулите. Ако приемате обаче Omega-3, този ефект се запазва, без да трябва да приемате толкова много въглехидрати. Хем ще сте по-добри в залата, хем ще се отървете от лошите въглехидрати, които пречат на вашата фигура. Това доказват учените в друго проучване (2). Те стигат до извода, че само след 3 месеца, в тялото ни може да има с 29% по-малко свободни мастни киселини, 24% по-малко триглицериди. Тези промени водят до по-ниски нива на холестерол, повече енергия и горене на мазнини. Освен това при прием на л-карнитин и омега 3, като бонус се активират гените, които отговарят за горенето на мазнини.

Л-Карнитинът се бори с опасните висцерални мазнини по корема!
(Ето ви още 5 причини да приемате Л-Карнитин)
Това са едни от най-трудните за изгаряне мазнини. Освен това, натрупването им води до сериозни проблеми със здравето. Те обвиват сърцето, черния дроб, дори мускулите. Това води до сериозни заболявания на органите. Сърцето започва да работи трудно, черният дроб работи все по-неефективно.
Проучване на Журналът за Храна и Химическа Токсикология (3), проведено върху две групи мишки, илюстрира този процес. Мишките са били на диета с висок прием на мазнини, за да качват тегло. Едната група мишки получава карнитин, другата получава пласебо заместител. Мишките, които приемат карнитин качили по-малко висцерални мазнини, но и по-малко подкожни мазнини (тези, които може да хванете със защипване). При пласебо групата се появили въпросните заболявания, за които говорихме, докато при карнитниовите мишки няма никакви проблеми с черния дроб или пък атеросклероза.

За написването на статията са използвани източници:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21224234
2. http://www.researchgate.net/publication/51096440_A_Combination_of_(3)_Polyunsaturated_Fatty_Acids_Polyphenols_and_L-Carnitine_Reduces_the_Plasma_Lipid_Levels_and_Increases_the_Expression_of_Genes_Involved_in_Fatty_Acid_Oxidation_in_Human_Peripheral_Blood_Mononuclear_Cells_and_HepG2_Cells
3. http://www.researchgate.net/publication/51483020_Improvement_of_high-fat_diet-induced_obesity_by_a_mixture_of_red_grape_extract_soy_isoflavone_and_L-

 4 ноем. 2015

Още новини

Л-Карнитин по време на бременност

Благодарение на множеството научни доклади описващи ролята на л-карнитина в човешкия организъм ние имаме възможността да пишем тази статия и да дадем ориентировъчни насоки по темата. Благодарение на науката можем да ...

Л-Карнитин за възрастни хора

Плюсовете от употребата на Л-Карнитин при хора в напреднала възраст:√ Забавя стареенето на клетъчно ниво√ Подобрява физическите възможности и намалява умората√ Грижи се за сърцето и сърдечно съдовата дейност√ ...