Л-Карнитин за бебета и деца

Л-Карнитин за бебета и деца

Л-Карнитинът като хранителна добавка не е предназначен само и единствено за спортницели. Освен своите положителни способности върху физическата активност и спортни резултати, л-карнитинът под формата на хранителна добавка или добавка към определен тип храна е способен да предостави на човечеството и още редица полезни свойства.

В този ред на мисли можем да ви споделим, че млякото на кърмачките е изключително богато на L-Carnitine, който както вече всички знаем е важен за правилното и безпроблемно преминаване на дълговерижните мазнини (и не само) през "преградите" на митохондриите.

Изследвания са установили, че бебета, чието хранене е било с ниско съдържание на л-карнитин след това се отразява и на количествените стойности на л-карнитина в техните тъкани и плазма, което може да доведе до проблеми в бъдеще. Най-честите проблеми при ниски нива на л-карнитин в организма водят до затруднения с окислението на мастните киселини, нарушения в азотния баланс и неправилно метаболизиране на acyl-CoA.

Едни от най-авторитетните комитети в световен мащаб ESPGHAN (European Society For Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition - Европейско общество за Педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене) препоръчва храните, които са предназначени за бебета да са със съдържанеи на л-карнитин в такива количества, в каквито се среща и в майчината кърма.)

 
Собственото производство на л-карнитин в организма на новородените е недостатъчен за да удовлетвори всички нужди на бебетата. Точно поради тази причина l-carnitine е препоръчван като есенциален (незаменим) елемент в храненето на бебета и деца.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11802770 + PDF файл http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1222323/pdf/11802770.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1464372
http://jcn.sagepub.com/content/10/2_suppl/2S25.abstract

 30 апр. 2016

Още новини

Л-Карнитин по време на бременност

Благодарение на множеството научни доклади описващи ролята на л-карнитина в човешкия организъм ние имаме възможността да пишем тази статия и да дадем ориентировъчни насоки по темата. Благодарение на науката можем да ...

Л-Карнитин за възрастни хора

Плюсовете от употребата на Л-Карнитин при хора в напреднала възраст:√ Забавя стареенето на клетъчно ниво√ Подобрява физическите възможности и намалява умората√ Грижи се за сърцето и сърдечно съдовата дейност√ ...